A wszystkiemu............winne udka! ;)





kuchnia włoska


Na 4 porcje
  • 4 udka kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 15 g masła
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku
  • 4 cebulki szalotki - obrać, przekroić wzdłuż na pół

Marynata
  • 200 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 3 łyżki białego octu winnego 
  • 3 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wino połączyć z octem. Doprawić solą.


Wieczorem

Skórkę z udek kurczaka naciąć w kilki miejscach.



Następnie natrzeć czosnkiem i umieścić w naczyniu bez metalowych elementów.
Zalać marynatą, oprószyć pieprzem i wstawić na całą noc do lodówki.




Obiadową porą

Udka wyjąć z marynaty i pozostawić do osączenia. Marynatę zachować.
Na patelni rozgrzać oliwę, masło i smażyć szalotkę przez 2-3 minutki, aż zmięknie.
Następnie ułożyc udka  i smazyć na złoty kolor z każdej strony.
Zmniejszyć temp., dolać połowę marynaty, przykryć i smażyć przez 15-20 minut. Jeśli marynata szybko się wygotuję, dolać jeszcze odrobinę.
Gdy udka będą gotowe, domieszać ocet balsamiczny, tymianek i dusić przez 4 minuty.


Podawać z polentą lub ryżem.



Choć i podane z  pieczywem smakowały wybornie!



Smacznego życzy!




Viola

Komentarze (12)

Wczytywanie... Logowanie...
  • Zalogowany jako
Wspaniale te plusy !!!!!
1 odpowiedź · aktywny 615 tygodni temu
A może wszystkim? ;D
1 odpowiedź · aktywny 615 tygodni temu
Nie, zdecydowanie wszystkiemu!...........Znajomym co z nami pyszniaaaaste udka spożywali, znana historia jest ;)
Pięknie podane, sfotografowane, tylko zazdrościć! Szkoda, że tak daleko do Ciebie, wprosiłbym się na obiad niejeden raz!
Fantastyczne jedzenie,niesamowita kucharka,wspaniali gospodarze,ubaw po uszy......... chcemy więcej! Do następnego winnego ;) tym razem u nas :)
ale apetyczne udka:) cudownie przygotowane i podane!
Widzę, że doskonale spożytkowałaś resztę wina:-) Piękne i apetyczne zdjęcia:-)
Świetnie to wygląda :) na pewno smakuje rewelacyjnie !
ależ smakowicie wyglądają !!
piękne zdjęcia :) i udka zapewne pyszne :) pozdrawiam
Po pierwsze świetne zdjęcia - profesjonalizm ;) Po drugie wino i udka? Jeszcze lepszy pomysł :D Nigdy jeszcze nie łączyłam drobiu z winem, ale chyba zacznę :D

Wyślij nowy komentarz

Comments by

Akcja: Nie kradnij zdjęć!