Na 6 porcji
- 250 ml wody
- 80 g cukru
- 500 ml soku limonkowego
- 150 ml białego wina
Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier, wystudzić. Dodajemy sok limonkowy i białe wino.
Przygotowaną mieszankę wstawiamy na około 5 godzin do zamrażalnika.
Gdy zacznie zamarzać na brzegach, energicznie mieszamy łyżką. Czynność tą powtarzamy z 5-6 razy. Im częściej będziemy mieszać, tym sorbet będzie delikatniejszy.
Po tym czasie, do schłodzonych wysokich kieliszków wykładamy porcję sorbetu, dekorujemy limonką, natychmiast podajemy.
Starałam się uchwycić tą delikatną zieleń sorbetu, niestety nie udało się :(
hm....ponieważ przepis mnie zaintrygował, to go zatwierdzam i... spróbuje zrobić w domku ;) zobaczymy czy faktycznie ma odcień delikatnie zielonkawy..choć na moim monitorze ma więc nie ma problemu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę, na drugim zdjęciu od góry widać kolor jaki miał przed zmrożeniem, niestety po zmrożeniu zjaśniał :(............. Gorąco polecam smakuje bosko!!! zaś moja znajoma zalewa go jeszcze szampanem ;)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie podany! Piękne zdjęcia i doskonały przepis :)
OdpowiedzUsuńArvén, dziękuję, szczególnie za pochwałę moich zdjęć :)
OdpowiedzUsuńi love this. a whole lot different to an ordinary ice cream sorbet.
OdpowiedzUsuńA można się bawić różnymi sokami czy wino niekoniecznie dobrze z nimi gra?
OdpowiedzUsuńMyślę że śmiało można łączyć z innymi sokami :) więc eksperymentuj i daj znać jak smakowało :)
Usuń