Nie tylko mięsem człowiek żyje



autor przepisu Viola








Na 6 porcji
  • 2 czerwone cebule
  • 6 cebulek dymek
  • 80 ml oliwy z winogron
  • 50 g masła roślinnego
  • 125 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 300 g żółtego sera( pokrojony w kostkę)
  • 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 80 g startego ementalera 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, kolorowy pieprz



Obraną, oczyszczoną cebulę oraz cebulki dymki kroimy w krążki. Oliwę z masłem rozgrzewamy na patelni i dusimy na niej cebulę i cebulki, na wysokiej tep. ok 10 min.. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru tłuszczu, czekamy aż przestygną.


W tym czasie, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, ser żółty , ementaler ( troszku odkładamy do posypania góry) łączymy i dokładnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy przestudzoną cebulę, doprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy naszą masę do okrągłej formy śr 24 ( choć w kwadratowej też ładnie będzie wyglądać ), posypujemy odłożonym ementalerem.




Pieczemy 40 min w 180°C ( termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odczekujemy 6-7 min, podajemy :)











5 komentarzy :

  1. Ojej, ależ to musi doskonale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho, a może zapiekanka? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Zgadzam się, że nie samym mięsem, a ja nawet chętnie złapię jakąś odmianę od mięsa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaloryczne szaleństwo, ale wolę takie pyszności nad mięso. A swoją drogą ciekawe wykonanie, bo to nie tarta, nie fritatta, nie omlet - coś pośrodku chyba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!