- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g marchewki
- 1cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 250 g mielonej jagnięciny
- 150 ml biłego wina wytrawnego
- 1/4 pęczka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1/4 pęczka świeżo posiekanej kolendry
- 200 g makaronu do spagetti
- 150 g jogurtu greckiego
- 150 g tłustej gęstej śmietany
- 100 g świeżo stratego parmezanu
Umytą fasolkę szparagową, oczyścić, pokroić na kawałki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki.
Obraną cebulę i czosnek posiekać, dusić kilka minut na rozgrzanej oliwie.
Dodać mielone mięso, podsmażyć. Wlać wino,
warzywa przełożyć do mięsa, gotować na średniej temp. 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić zioła, wymieszać. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze odsączyć na sitku, nie przelewać zimną wodą. Makaron dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornej formy. Jogurt wymieszać z jajkami i śmietaną. Przygotowaną mieszanka polać składniki w formie.
Zapiekać 35 min w 190°C ( termoobieg 170°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 min. przed końcem pieczenia posypać startym parmezanem.
Bardzo ciekawy przepis. Takie "wytrawne ciasto". Efekt wizualny na duży + :)
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie. Ja do jagnięciny przymierzam się od dłuższgo czasu, ale za diabły nie udało mi się jej jeszcze znaleźć w Poznaniu.
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :)Izka ''wytrawne ciasto'' fajny pomysł na nazwę :D, Magda, jak w końcu uda ci się znaleść to gorąco polecam moją zapiekankę! U mnie z jagnięciną zero problemu, wręcz piętrzy się półkach.A to dlatego że Szkoci przepadają za nią :D
OdpowiedzUsuńsmakowicie i ladnie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za inspiracje na dziesiejszy obiad, wlasnie zabieram sie za robote. Piekny blog, super przepisy, bede tu na pewno czesto zagladac. Blog z klasa!!! Super.
OdpowiedzUsuń