Zapiekanka z Jagnięciną





  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g marchewki
  • 1cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 150 ml biłego wina wytrawnego
  • 1/4 pęczka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 pęczka świeżo posiekanej kolendry
  • 200 g makaronu do spagetti
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 150 g tłustej gęstej śmietany
  • 100 g świeżo stratego parmezanu


Umytą fasolkę szparagową, oczyścić, pokroić na kawałki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki.




Obraną cebulę i czosnek posiekać, dusić kilka minut na rozgrzanej oliwie.



Dodać mielone mięso, podsmażyć. Wlać wino,



warzywa przełożyć do mięsa, gotować na średniej temp. 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić zioła, wymieszać. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu.





Makaron ugotować al dente w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze odsączyć na sitku, nie przelewać zimną wodą. Makaron dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornej formy. Jogurt wymieszać z jajkami i śmietaną. Przygotowaną mieszanka polać składniki w formie.




Zapiekać 35 min w 190°C ( termoobieg 170°C  ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 min. przed końcem pieczenia posypać startym parmezanem.











5 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawy przepis. Takie "wytrawne ciasto". Efekt wizualny na duży + :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i apetycznie. Ja do jagnięciny przymierzam się od dłuższgo czasu, ale za diabły nie udało mi się jej jeszcze znaleźć w Poznaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny :)Izka ''wytrawne ciasto'' fajny pomysł na nazwę :D, Magda, jak w końcu uda ci się znaleść to gorąco polecam moją zapiekankę! U mnie z jagnięciną zero problemu, wręcz piętrzy się półkach.A to dlatego że Szkoci przepadają za nią :D

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie i ladnie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za inspiracje na dziesiejszy obiad, wlasnie zabieram sie za robote. Piekny blog, super przepisy, bede tu na pewno czesto zagladac. Blog z klasa!!! Super.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!