Dziś są moje urodziny :D Zapraszam na pyszny tort!!!

Jubilatka Violetta, 
przepis zmodyfikowała bo jak już wiecie,
kombinacje kulinarne ona ukochała ;)







Na spód otrębowy
  • 4 jajka
  • 150 g fruktozy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 160 g otrąb owsianych ( zmiksowanych i przesianych)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów laskowych (zmielonych)
  • 1 słoik dżemu limonkowwego (ok 450g)

Piekarnik nagrzać na 180°C ( termoobieg 160°C ). Żółtka ubić z fruktozą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiać otręby i proszek do pieczenia, dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Dodać białka jaj ubite na sztywna pianę, składniki delikatnie ale dokładnie połączyć.




Ciasto przałożyć do natłuszczonej tortownicy śred. 26 ( ja tortownicy nie natłuszczam, jedynie wykładamy dno papierem do pieczenia), wygładzić i piec 30 min. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Następnie biszkopt przekroić poziomo dwa razy (3 krążki) i posmarować dżemem.


Krem
  • 3 limonki
  • 750 g jogurtu greckiego
  • 120 g fruktozy
  • 3 białka jaj
  • 10 listków żelatyny
  • 200 g śmietany

Zetrzeć skórkę z 3 limonek, wycisnąć sok i wymieszać z jogurtem i fruktozą. Listki żelatyny przygotować w/g instrukcji na opakowaniu.



Śmietanę i białka ubić na sztyno(krem) Masa śmietanową dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie pomału wlewać żelatynę cały czas mieszając.



Czas na układanie warstw
1 krążek ląduje w tortownicy, posmarować 1/3 kremu, przykruć 2 krążkiem,



znów rozprowadzić 1/3 kremu, przykryć ostatnim krążkiem i posmarować resztą kremu. Tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Warstwa śmietanowa i ozdabianie
  • 500 g śmietany
  • fruktoza - do smaku, w/g uznania ( u mnie 5 łyżek)
  • 2 limonki
Śmietanę ubić na sztywną masę, ubijając dodawać porcjami fruktozę.



Limonki pokroić według uznania. Cienką warstwę masy śmietanowej rozprowadzić na górze tortu oraz do okoła, a resztę wykorzystać do ozdoby tortu razem z cząstkami limonek.



Z każdym kęsem jest coraz słodszy.
A mimo to orzeźwiający i lekki.
Jak dla mnie miła odmiana od tradycyjnych ciężkich tortów :D





Jak widać środkowy krążek był za cienki i się troszku wygiął :-(
Ale i tak był pyszny!!!




14 komentarzy :

  1. Wszystkiego najlepszego:) 100 Lat!! A torcik przepiękny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego i wielu smakowitych sukcesów :) bardzo mi się podoba dekoracja tortu :) A to że ten środkowy blat się wygiął, nawet dodaje torcikowi uroku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego;) Piękny tort;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik pyszny (mialam go okazje smakowac) w sam raz do porannej kawusi :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego i najsmaczniejszego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny :) wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny torcik. Czuję, że bardzo by mi smakował. Spełnienia marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie dziękuję za życzenia oraz komentarze :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Violu spóźniłam się trochę z życzeniami ale mam nadzieję, że udały się urodziny. Życzę Ci dużo zdrowia i spełnienia marzeń.
    PS. i dalszej weny żebyś ciągle raczyła nas takimi fajnymi przepisami jak na ten torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Spóźnione życzonka, torcik śliczny a ta środkowa warstwa dodaje mu uroku (jakby nie była biszkoptem), fajny blog, pozdrwiam,magda

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak miło czytać Wasz komentarze :) Dziękuję za życzonka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Spojrzalam na zdjecia i pomyslalam jak ty to zrobilas ze jest tak uroczo nierowna srodkowa czesc biszkoptu! ale Ci sie udalo, naprawde fajnie wyglada!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pięknie, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :). Wiele inspiracji kulinarnych i mnóstwo pomysłów na nowe potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze raz dziękuję za życzenia oraz komentarze :) Zapraszam ponownie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!