nietypowa STRUCLA, nietypowa bo z MIĘSEM :)

Przepis z lekka przeze mnie zmodyfikowany.







Farsz
  • 1 papryczka chili - drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego - pokrojona w cienkie krążki
  • 1 cebula - drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku - drobno posiekany
  • 2 pomidory - bez skóry, pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi młodych brokuł - pokrojone
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 kopiaste łyżki serka homogenizowanego 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól
Ciasto francuskie podstawowe
(opcjonalnie kupić gotowe)
  • 250 g mąki
  •  25 g stopionego masła
  • 1 żółtko
  • 125 ml wody 
  • 250 g zimnego masła
  • 25 g mąki
  • mąka do posypania


Ciasto
Do miski przesiać 250 g mąki, dodać stopione masło, zagnieść. Dodać sól i żółtko, wlać powoli wodę, składniki dobrze wymieszać. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić ok. 30 min. Zimne masło pokroić w kostkę. Posypać 25 g mąki, dokładnie zagnieść. Włożyć między 2 warstwy folii spożywczej. Rozwałkować na kwadrat 19x19 cm i dobrze schłodzić ok 30 min. Ciasto rozwałkować na prostokąt 20x40 cm, masło położyć na połowie ciasta, brzegi posmarować wodą. Wolną połowę złożyć, brzegi dokładnie docisnąć. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt. Ciasto złożyć do 1/3. Posypać mąką i znów rozwałkować. Jeszcze raz złożyć, tak żeby powstały 3 różne warstwy. Odłożyć na 20-30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Znów złożyć na 3 warstwy, schłodzić.  Gotowe! Powinno wyjść ok 700 g ciasta, my potrzebujemy 450 g. Resztę można zamrozić.

Farsz
Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej warzywa, dodać mięso, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, podlać 100 ml wody, przykryć. Gotować 10 min na średniej temp. Odkryć, gotować do odparowania płynu, osączyć na sicie z nadmiaru tłuszczu, ostudzić. Dodać jajko, 1 kopiastą łyżkę serka, wymieszać.




Zawijamy
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt 30x40 cm, posmarować pozostałym serkiem, zostawiając czyste brzegi. Na serku rozprowadzić farsz. Ciasto zrolować, końce zacisnąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.




Piec 45 min w 200°C  ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.











8 komentarzy :

  1. Zastanawiam się ciągle kiedy skończą Ci się te genialne pomysły, ale widzę, że to jest worek bez dna :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio w czasie rozmowy telefonicznej z moją kumpelą Olą ( którą pozdrawiam)usłyszałam coś podobnego :)............Mam nadzieję, że to studnia bez dna!

      Usuń
  2. autentycznie jestem twoją fanką! Wygląda niesamowice! I fajne, że dodalaś zdjęcia z prac :) zapisuję do wykonania :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fajnie mieć fankę ;)Na pewno odwiedzę!

      Usuń
  3. Pycha! Dla mnie świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak fajnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy7:08:00 PM

    Jestem na diecie,ale gdybym mieszkała z Tobą, moja dieta poszła by się bujać...

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy12:41:00 PM

    na to najlepsza jest polewa zrobiona z śmietany gotowanej z kawałkami sera pleśniowego.. no porostu z ta polewa można to jeść non stop i ciągle mało.. uwielbiam strucla z mięsem i tym sosem ! polecam spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!