autor przypisu Viola
W garnku zagotować wodę, wrzucić grzyby, zagotować, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, domieszać czosnek. Zalać winem i smażyć 5 minut, dodać grzyby i dusić przez 15 minut. Oprószyć mąką, wlać śmietanę i dusić dalsze 20 minut, doprawić solą i pieprzem. Domieszać dymkę i dusić przez 5 minut.
PIEPRZNIK - KURKA
(Cantharellus)
Kapelusz średnicy 1-7 cm, nieco wypukły, potem przypłaszczony, a nawet wklęsły.
Trzon cylindryczny, pełny, żółty. Rośnie od maja do listopada w lasach liściastych i iglastych, często gromadnie. Miąższ bladożółty, o przyjemnym korzennym smaku i zapachu. Nadaje się do duszenia, przyrządzanie farszów, marynowania, solenia i kwaszenia.
Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na przechowywanie grzybów.
Suszymy, obgotowujemy i zamrażamy...........
Mój jest bardzo prosty, po oczyszczeniu i umyciu grzybów,
pakuje je w woreczki foliowe i zamrażam.
Dzięki temu np kurki, mają zawsze piękny żółty kolor.
- 500 g niedużych kurek ( u mnie mrożone )
- 100 ml śmietany
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 mała cebula - drobniutko pokroić
- 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka mąki
- 1 kopiasta łyżka masła
- 3 cebulki dymki - pokroić w krążki
- sól, pieprz
W garnku zagotować wodę, wrzucić grzyby, zagotować, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, domieszać czosnek. Zalać winem i smażyć 5 minut, dodać grzyby i dusić przez 15 minut. Oprószyć mąką, wlać śmietanę i dusić dalsze 20 minut, doprawić solą i pieprzem. Domieszać dymkę i dusić przez 5 minut.
Tak pysznie przygotowane kurki podałam z bezglutenowym, kolorowym makaronem.
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Przepyszne danie i bardzo kolorowe ;)
OdpowiedzUsuńwykorzystam Twój sposób z zamrażaniem, sprawia wrażenie genialnego, a Twoje danie kurkowe jest przepiękne i bardzo kuszące. Robię bardzo podobnie, ale nie gotuję i nie odcedzam, lecz od razu smażę/duszę na patelni, w ten sposób (wydaje mi się przynajmniej) zachowują więcej aromatu, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Kurki i winko, idealne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńsuper się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! uwielbiam delikatny smak kurek z dodatkiem wina i śmietany muszą być jeszcze lepsze! :)
OdpowiedzUsuńPyszności, szkoda, że nie mam kurek w zamrażalniku ;)
OdpowiedzUsuńsos kurkowy <33
OdpowiedzUsuńuwielbiam i mogłabym jeść garnkami w połączeniu z makaronem.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)