żółta, smaczna Kurka w sosie śmietanowym z nutką czerwonego wina

autor przypisu Viola






PIEPRZNIK - KURKA
(Cantharellus)
Kapelusz średnicy 1-7 cm, nieco wypukły, potem przypłaszczony, a nawet wklęsły. 
Trzon cylindryczny, pełny, żółty. Rośnie od maja do listopada w lasach liściastych i iglastych, często gromadnie. Miąższ bladożółty, o przyjemnym korzennym smaku i zapachu. Nadaje się do duszenia, przyrządzanie farszów, marynowania, solenia i kwaszenia.





Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na przechowywanie grzybów.
Suszymy, obgotowujemy i zamrażamy...........
 Mój jest bardzo prosty, po oczyszczeniu i umyciu grzybów, 
pakuje je w woreczki foliowe i zamrażam.
Dzięki temu np kurki, mają zawsze piękny żółty kolor.


  • 500 g niedużych kurek  ( u mnie mrożone )
  • 100 ml śmietany
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula - drobniutko pokroić
  • 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 3 cebulki dymki - pokroić w krążki
  • sól, pieprz


W garnku zagotować wodę, wrzucić grzyby, zagotować, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, domieszać czosnek. Zalać winem i smażyć 5 minut, dodać grzyby i dusić przez 15 minut. Oprószyć mąką, wlać śmietanę i dusić dalsze 20 minut, doprawić solą i pieprzem. Domieszać dymkę i dusić przez 5 minut.



Tak pysznie przygotowane kurki podałam z bezglutenowym, kolorowym makaronem.


 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.

7 komentarzy :

  1. Przepyszne danie i bardzo kolorowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wykorzystam Twój sposób z zamrażaniem, sprawia wrażenie genialnego, a Twoje danie kurkowe jest przepiękne i bardzo kuszące. Robię bardzo podobnie, ale nie gotuję i nie odcedzam, lecz od razu smażę/duszę na patelni, w ten sposób (wydaje mi się przynajmniej) zachowują więcej aromatu, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Kurki i winko, idealne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności! uwielbiam delikatny smak kurek z dodatkiem wina i śmietany muszą być jeszcze lepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, szkoda, że nie mam kurek w zamrażalniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. sos kurkowy <33
    uwielbiam i mogłabym jeść garnkami w połączeniu z makaronem.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!