- 1 kg schabu
- 1 czerwona cebula - pokroić na krążki
- 350 g pieczarek, średniej wielkości
- 100 ml gorącej wody
- 2 kostki bulionu wieprzowego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu
- 100 g żurawiny
- 1 średniej wielkości cukinia - pokroić na krążki grubości 2 cm
- 1 gałązka świeżego rozmarynu, oregano i rozmarynu
- świeżo mielonego, kolorowego pieprzu
Mięso pokroić na kotlety grubości 2 cm i delikatnie rozbić, przyprawić kolorowym pieprzem z obu stron, nie żałować. Zrumienić na na rozgrzanej, posmarowanej oliwą z oliwek patelni do grillowania. Przełożyć mięso do garnka. Tak samo przyprawić i zrumienić cukinię, przełożyć na talerz. W tym samym czasie na drugiej patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, dodając 1 łyżkę oliwy, przełożyć do mięsa. W wodzie rozpuścić kostki bulionu wieprzowego i zalać mięso. Domieszać pieprz w ziarnach oraz żurawinę. Na wierzchu ułożyć zioła i cukinię, przykryć. Gotować na średniej temp do miękkości mięsa.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
jak pięknie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńoch, pyszności!
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie, a nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad:-), teraz już mam a mój mąż bedzie zachwycony:-). Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtaka wieprzowinka z pewnością smakoszy zadowoli :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę!
OdpowiedzUsuńZ dużą porcją żurawiny...
eleganckie danie, pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńTakie wołowinki jeszcze nie jadłem - wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń