Żurawinowa rozkosz podniebienia ..........ŚWIĘTA, ŚWIĘTA, ŚWIĘTA coraz bliżej









 Ciasto francuskie


  • 300 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka octu
  • sól
 Wymieszać 90% mąki i 10 % tłuszczu. Sól rozpuścić w wodzie, dodać ocet i połączyć z mąką. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Zagnieść pozostałe masło z pozostałą mąką. Masę włożyć między  2 warstwy folii, rozwałkować na gr. 2 cm i wstawić do lodówki. Rozwałkować schłodzone ciasto. Na jednej jego połowie ułożyć rozwałkowane i schłodzone masło z mąką. Złożyć ciasto na pół, przykrywając nim masło i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się w czasie wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem w środku. Złożyć rozwałkowane ciasto na 3 części i odłożyć do lodówki na 15-30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, złożyć na 3 części i wstawić do lodówki. Tę czynność powtórzyć 2 razy. Dalej postępować według przepisu. Z podanej ilości składników wychodzi więcej niż 300 g ciasta, nadmiar można zamrozić.









 Tarta
  • ok 160 g ciasta francuskiego (kupnego lub przygotowanego według przepisu powyżej)
  • 200 g żurawiny
  • 100 g śmietanki
  • 100 g białej czekolady - zetrzeć na tarce
  • 2 żółtka - rozkłócić
  • zmielone migdały do posypania (opcjonalnie)
  • forma do tarty śr 24 cm


Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. W rondelku żurawinę zalać syropem klonowym, zagotować, zmniejszyć temp i gotować przez 5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć żurawinę i rozłożyć w wyłożonej ciastem formie. Do przestudzonego wywaru z żurawiny wlewać stopniowo śmietankę, energicznie mieszając. Podgrzewać. Następnie domieszać czekoladę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, nie zapominając o mieszaniu. Zdjąć z palnika, gdy lekko przestygnie, powoli wlać rozkłócone żółtka, cały czas mieszając. Zalać masą ułożone w formie owoce. Piec 25-30 minut w 180°C  ( termoobieg 160°C ) Gdy przestygnie posypać zmielonymi migdałami.




Lekko kwaskowa o wyczuwalnym,
 słodkim dodatku białej czekolady.





Żurawinowych uniesień życzę ;)



Viola

autorka przepisu



 You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.



18 komentarzy :

  1. Anonimowy12:21:00 PM

    Fajny przepis. Bardzo ładnie wygląda ta twoja tarta. Śliczne zdjęcia, szczególnie te ostatnie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne zdjęcia pobudzają moją wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem, bo tak kusząco wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielki ukłon za ciasto francuskie własnoręcznie zrobione:-) A dodatek żurawiny jest genialny:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała tego żurawinowego cudeńka:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka piękna tarta! aż ślinka mi cieknie na sam widok:)) super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczna tarta!
    Żurawina to moje ulubione zimowe owoce.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Viola, uwielbiam tarty, ale czy jesteś pewna że chciałaś ten przepis dodać do mojej akcji? pojawia się w niej coraz więcej mało "dietetycznych" przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, dietetyczna to ona nie jest. Odrzuć zgłoszenie :)

      Usuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie! ostatnio chodzi za mną właśnie żurawina, ale jakoś nie mogę zabrać się za zrobienie czegoś z niej.

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam!! poproszę kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Za własnoręcznie zrobione ciasto francuskie się jeszcze nie zabrałam. Ciekawe jakie by wyszło na maśle klarowanym. Tarta wygląda smakowicie a przepis potraktuję jako inspirację. Mam gotowe ciasto i żurawinę w lodówce!

    OdpowiedzUsuń
  13. nigdy nie robiłam ciasta z żurawiną.. ale cudownie.
    myślę, że smakowało wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  14. cudownie wygląda! i zapewne cudownie smakuje. podejrzewam, że posmakowałaby całej mojej rodzince, więc chyba spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. boska! tarta i Viola :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto rewelacyjne! Bardzo smaczne !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!