Ciasto francuskie
- 300 g mąki
- 300 g masła
- 150 ml wody
- 1 łyżka octu
- sól
Tarta
- ok 160 g ciasta francuskiego (kupnego lub przygotowanego według przepisu powyżej)
- 200 g żurawiny
- 100 g śmietanki
- 100 g białej czekolady - zetrzeć na tarce
- 2 żółtka - rozkłócić
- zmielone migdały do posypania (opcjonalnie)
- forma do tarty śr 24 cm
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. W rondelku żurawinę zalać syropem klonowym, zagotować, zmniejszyć temp i gotować przez 5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjąć żurawinę i rozłożyć w wyłożonej ciastem formie. Do przestudzonego wywaru z żurawiny wlewać stopniowo śmietankę, energicznie mieszając. Podgrzewać. Następnie domieszać czekoladę i podgrzewać do momentu jej rozpuszczenia, nie zapominając o mieszaniu. Zdjąć z palnika, gdy lekko przestygnie, powoli wlać rozkłócone żółtka, cały czas mieszając. Zalać masą ułożone w formie owoce. Piec 25-30 minut w 180°C ( termoobieg 160°C ) Gdy przestygnie posypać zmielonymi migdałami.
Lekko kwaskowa o wyczuwalnym,
słodkim dodatku białej czekolady.
Żurawinowych uniesień życzę ;)
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Fajny przepis. Bardzo ładnie wygląda ta twoja tarta. Śliczne zdjęcia, szczególnie te ostatnie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcia pobudzają moją wyobraźnię :)
OdpowiedzUsuńchętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem, bo tak kusząco wygląda :-)
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWielki ukłon za ciasto francuskie własnoręcznie zrobione:-) A dodatek żurawiny jest genialny:-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała tego żurawinowego cudeńka:)!
OdpowiedzUsuńjaka piękna tarta! aż ślinka mi cieknie na sam widok:)) super:)
OdpowiedzUsuńŚliczna tarta!
OdpowiedzUsuńŻurawina to moje ulubione zimowe owoce.
Pozdrowienia.
Viola, uwielbiam tarty, ale czy jesteś pewna że chciałaś ten przepis dodać do mojej akcji? pojawia się w niej coraz więcej mało "dietetycznych" przepisów :)
OdpowiedzUsuńFakt, dietetyczna to ona nie jest. Odrzuć zgłoszenie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! ostatnio chodzi za mną właśnie żurawina, ale jakoś nie mogę zabrać się za zrobienie czegoś z niej.
OdpowiedzUsuńmniam!! poproszę kawałek :D
OdpowiedzUsuńZa własnoręcznie zrobione ciasto francuskie się jeszcze nie zabrałam. Ciekawe jakie by wyszło na maśle klarowanym. Tarta wygląda smakowicie a przepis potraktuję jako inspirację. Mam gotowe ciasto i żurawinę w lodówce!
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam ciasta z żurawiną.. ale cudownie.
OdpowiedzUsuńmyślę, że smakowało wybornie.
cudownie wygląda! i zapewne cudownie smakuje. podejrzewam, że posmakowałaby całej mojej rodzince, więc chyba spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńboska! tarta i Viola :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne! Bardzo smaczne !
OdpowiedzUsuń