Cukinia zapiekana z mięsem. Aromatyczne obiadowe danie.

W zeszłym tygodniu na Facebooku zaproponowałam zabawę ''Gotowanie na zamówienie''.
 A dziś drodzy czytelnicy, proponuje Wam wspólną zabawę tu, na stronie bloga.

 Tak sobie pomyślałam, że fajnie by było jakbyście mieli większy wpływ na to co pojawi się na blogu. A oto mój pomysł. Od soboty powiedzmy do wtorku, będę zbierać Wasze zamówienia. Wystarczy podać składnik np: zamawiam coś dobrego z wieprzowinki, lub coś słodkiego na śniadanie z pomarańczą, albo sałatkę w której będą orzechy. Może to być gotowy przepis na danie, na które macie ochotę, ale wolicie by ktoś go pierwszy przetestował :) Co tydzień w piątek będę publikować jedno zamówienie. Wasze propozycje wpisujcie tu w komentarzu. W każdy piątek będę Wam przypominać o naszej zabawie.  Czekam na Wasze zamówienia!









Bohaterem dzisiejszej potrawy jest mięso z indyka. 
A zamówienie na danie z tym składnikiem, złożyła Pani Karolina.
Mam nadzieję, że moja propozycja zapiekanej cukinii z mięskiem,
spotka się z uznaniem Pani Karoliny i jej rodziny.





Warstwa warzywna




  • 4 cukinie (880 g) - pokroić w drobną kostkę
  • 1 czerwona cebula (100 g) - pokroić na pół krążki
  • 3 ząbki czosnku (6 g)
  • 4 kolby młodej kukurydzy (65 g) - pokroić na krążki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo pokrojonego koperku + do posypania
  • 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
  • świeżo starty parmezan
  • sól, pieprz


Warstwa mięsna




  • 300 g piersi z indyka - pokroić w kostkę
  • 1 mała marchewka (70 g) - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  • 1 mała pietruszka (60 g) - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  • świeżo starta skórka z 1/2 limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól, pieprz


Zalewa jogurtowa
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 jajka





Warstwa warzywna



Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, dodać cebulę. Po 5 minutach domieszać cukinie, kukurydzę i dusić pod przykryciem przez 10 minut. W połowie duszenia domieszać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny i limonki oraz siemię lniane, odkryć. Na koniec dodać koperek, natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem.


Warstwa mięsna



Pokrojone mięso wrzucić do miseczki, zalać oliwą i przyprawić solą, pieprzem oraz papryką, wymieszać. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć. Startą marchew, pietruszkę, skórkę z limonki wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do mięsa. Smażyć ok 1-2 minut.





Zalewa jogurtowa
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.


W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę warzywną i przykryć mięsną. Rozprowadzić zalewę z jogurtu.




Piec ok 30 minut w 180°C ( termoobieg 160°C  ) aż góra się ładnie zapiecze,  we wcześniej nagrzanym piekarniku.



Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.



Posypać parmezanem i koperkiem.







Wersja bez mięsa była równie smaczna i aromatyczna.







Smacznego życzy!


Viola
autorka przepisu




Kilka słów od autora:
1. Jogurt można zastąpić śmietaną.
2. Skórka z limonki nadaje potrawie bardzo silny aromat, który nie każda osoba toleruje. Można dany składnik pominąć lub zastąpić skórką z cytryny.
3. Z podanej ilości składników otrzymałam 4 zapiekanki. 3 małe - okrągłe śr 10 cmx5 cm gł. x 2 szt, prostokątna  14x9x5 cm oraz jedną dużą 23x16x5 cm.





Jogurt wykorzystany w przepisie,
zakupiony w Tesco - Coatbridge