Dietetyczny pasztet z cukinii. Lekka i zdrowa przekąska!





  • 1180 g cukinii - pokroić na plasterki
  • 3 małe cebule (około 150 g) - pokroić na cienkie plasterki
  • 2 jajka
  • 200 g świeżych listków szpinaku
  • 2 duże ząbki czosnku - posiekać
  • 20 suszonych śliwek
  • 100 g zmiksowanych otrąb owsianych
  • 150 ml mleka ( u mnie 0% tłuszczu)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • 1/2 łyżeczki świeżo posiekanych listków estragonu 
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej mięty






Przed przystąpieniem do smażenia, zalać otręby mlekiem, wymieszać i podgrzać (przez 1 minutę)  w mikrofali na największej mocy, ponownie wymieszać i odstawić.

Cebulę i cukinię smażyć do miękkości na rozgrzanej oliwie (2 łyżki). Przełożyć do malaksera, zmiksować na jednolitą masę. Domieszać otręby, jajka, miętę i estragon. Przyprawić solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową.

Umyty szpinak podsmażyć na pozostałej oliwie, stale mieszając. Domieszać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę. Ostawić.

W silikonowej formie ułożyć połowę masy z cukinii, na niej suszone śliwki, szpinak i pozostałą masę z cukinii. Przykryć natłuszczoną folia aluminiową i wstawić do KĄPIELI WODNEJ. Piec 1,5 godziny w 180°C z termoobiegiem, we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, odkryć i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


Podawać z chrzanem lub majonezem.



Dla zachowania lekkości,
 można podać z jogurtem.



Zdrowego i lekkiego zajadania życzy!


Viola
autorka przepisu