- 1180 g cukinii - pokroić na plasterki
- 3 małe cebule (około 150 g) - pokroić na cienkie plasterki
- 2 jajka
- 200 g świeżych listków szpinaku
- 2 duże ząbki czosnku - posiekać
- 20 suszonych śliwek
- 100 g zmiksowanych otrąb owsianych
- 150 ml mleka ( u mnie 0% tłuszczu)
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki świeżo posiekanych listków estragonu
- 1 łyżeczka świeżo posiekanej mięty
Przed przystąpieniem do smażenia, zalać otręby mlekiem, wymieszać i podgrzać (przez 1 minutę) w mikrofali na największej mocy, ponownie wymieszać i odstawić.
Cebulę i cukinię smażyć do miękkości na rozgrzanej oliwie (2 łyżki). Przełożyć do malaksera, zmiksować na jednolitą masę. Domieszać otręby, jajka, miętę i estragon. Przyprawić solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową.
Umyty szpinak podsmażyć na pozostałej oliwie, stale mieszając. Domieszać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę. Ostawić.
W silikonowej formie ułożyć połowę masy z cukinii, na niej suszone śliwki, szpinak i pozostałą masę z cukinii. Przykryć natłuszczoną folia aluminiową i wstawić do KĄPIELI WODNEJ. Piec 1,5 godziny w 180°C z termoobiegiem, we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, odkryć i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podawać z chrzanem lub majonezem.
Dla zachowania lekkości,
można podać z jogurtem.
Zdrowego i lekkiego zajadania życzy!
Viola