Słodkie sakiewki z ciasta filo z owocowym nadzieniem.







Na 4 sakiewki
  • 6 arkuszy ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół
  • 8 moreli - przekroić na pół, usunąć pestki (ja swoje obrałam) ewentualnie 4 duże śliwki - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki (nie obierałam)
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 kopiasta łyżka serka homogenizowanego
  •  1 łyżka brandy
  • ok 30 g nektaru z agawy 
  • puder z truvii lub cukier puder
  • oliwa z oliwek lub masło np ghee


Serek, migdały, brandy oraz nektar z agawy połączyć w misce. Jeżeli masa będzie za mało słodka, dodać troszkę więcej nektaru. Na każdą sakiewkę potrzebne będą 3 połówki arkuszu ciasta filo. Każdą połówkę ciasta smarować cienką warstwą oliwy i układać jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Połówki morel posmarować farszem, złożyć i ułożyć na środku sakiewki.





lub



Na każdą sakiewkę po 2 morele lub 1 śliwka.  Delikatnie unieść boki ciasta, zawinąć dociskając miejsce zawinięcia. Układać na blasze (zwykłej lub do muffinów) wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia.




Piec 20 minut w 190°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by delikatnie przestygły.



 
Podawać na ciepło lub na zimno,





posypane pudrem z truvii lub cukrem pudrem.



Słodkiego zajadania życzy :)



Viola


Komentarze (27)

Wczytywanie... Logowanie...
  • Zalogowany jako
Violuś, jak zwykle super pomysł, piękne zdjęcia, uwielbiam tutaj zaglądać. Już wiem co będę robić weekend :) Fotka ze skradającą się rączką maluszka najbardziej mi się podoba. Miłego dnia!
1 odpowiedź · aktywny 619 tygodni temu
Bardzo mi miło! :) Czekam na relację z przygotowania i zajadania :)
Pomysł rewelacyjny ! Aż ślinka cieknie :)
Te sakiewki wyglądają jak prawdziwe sakiewki takie pełne dukatów :) Muszę je koniecznie zrobić z morelami :) ummmm
1 odpowiedź · aktywny 619 tygodni temu
Te moje tez mają wartościową zawartość ;)
Są po prostu cudowne:)
1 odpowiedź · aktywny 619 tygodni temu
śliczne i apetyczne.
1 odpowiedź · aktywny 619 tygodni temu
Dokładnie tak! Dzięki:)
Wspaniale się prezentują,pozdrawiam.
1 odpowiedź · aktywny 619 tygodni temu
Cóż mogę powiedzieć, starałam się i jak czytam Wasze komentarze to chyba się udało :D
fajnie wyglądają, trochę jak z papieru. robiłam kiedyś takie tylko z innym nadzieniem
1 odpowiedź · aktywny 619 tygodni temu
Ciasto w dotyku przypomina papier więc i wygląd podobny. Na pewno przypadnie do smaku ;)
Wczoraj kupiłam filo i dumam, co by z nim zrobić:) dziękuję za inspirację:)
3 odpowiedzi · aktywny 617 tygodni temu
Proszę cała przyjemność po mojej stronie :)
a można spytać gdzie kupiłaś filo? :)
Zazdroszczę dostępu do filo :) Jak będę za granicą mojego Królestwa, to muszę się obkupić :)
1 odpowiedź · aktywny 618 tygodni temu
A zakup online, próbowałaś ?
Mam filo, ale nie miałem pomysłu, teraz mam pomysł i nie będę mieć filo ;-)
1 odpowiedź · aktywny 618 tygodni temu
hahahhaha jakaś strata musi być ;)
Od razu ma się ochotę sięgnąć po taką piękną, i w dodatku pyszną, paczuszkę! :)
1 odpowiedź · aktywny 618 tygodni temu
Dziękuję za miłe słówko :)
Zainspirowałaś mnie tymi pięknymi sakiewkami, będzie weekendowy deser ale nadziany truskawkami:-). Cudne zdjęcia
1 odpowiedź · aktywny 617 tygodni temu
Słodka Grecja na talerzu! Przepiękne :)
Lubie, bardzo smaczne !

Wyślij nowy komentarz

Comments by

Akcja: Nie kradnij zdjęć!