Słodkie sakiewki z ciasta filo z owocowym nadzieniem.







Na 4 sakiewki
  • 6 arkuszy ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół
  • 8 moreli - przekroić na pół, usunąć pestki (ja swoje obrałam) ewentualnie 4 duże śliwki - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki (nie obierałam)
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 kopiasta łyżka serka homogenizowanego
  •  1 łyżka brandy
  • ok 30 g nektaru z agawy 
  • puder z truvii lub cukier puder
  • oliwa z oliwek lub masło np ghee


Serek, migdały, brandy oraz nektar z agawy połączyć w misce. Jeżeli masa będzie za mało słodka, dodać troszkę więcej nektaru. Na każdą sakiewkę potrzebne będą 3 połówki arkuszu ciasta filo. Każdą połówkę ciasta smarować cienką warstwą oliwy i układać jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Połówki morel posmarować farszem, złożyć i ułożyć na środku sakiewki.





lub



Na każdą sakiewkę po 2 morele lub 1 śliwka.  Delikatnie unieść boki ciasta, zawinąć dociskając miejsce zawinięcia. Układać na blasze (zwykłej lub do muffinów) wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia.




Piec 20 minut w 190°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by delikatnie przestygły.



 
Podawać na ciepło lub na zimno,





posypane pudrem z truvii lub cukrem pudrem.



Słodkiego zajadania życzy :)



Viola