Soczyste śliwki w nektarze skąpane na serowo-migdałowym spodzie.








  • 6 arkuszy ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół
  • 7-8 śliwek - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 100 g zmielonych migdałów
  • nektar z agawy 
  • 2 łyżki brandy
  • 15 g orzechów laskowych - pokruszyć np w moździerzu 
  • puder z truvii lub cukier puder
  • oliwa z oliwek lub masło np ghee
  • forma do tary śr 24 cm

Serek, migdały, brandy połączyć w misce i osłodzić nektarem z agawy, kierując się własnym smakiem.

6 połówek ciasta posmarować cienką warstwą oliwy i układać w formie, jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Wyłożyć masę serowo-migdałową i rozprowadzić. Unieść delikatnie boki, zawinąć do środka, lekko docisnąć do farszu.

Następnie posmarować cienką warstwą oliwy pozostałe arkusze i ułożyć na serowym spodzie w ten sam sposób co poprzednie kawałki ciasta. Ułożyć śliwki według uznania, polać każdą ćwiartkę owocu nektarem. Unieść delikatnie boki ciasta, nie zawijać.




Piec 30 minut w 190°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.

Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by tarta delikatnie przestygła.




Słodka, delikatna o przyjemnym smaku śliwek, sera i migdałów.



 Przed podanie posypać pudrem z truvii
 lub cukrem pudrem













 Słodkiego rozkoszowania się smakiem życzy!





Viola
autorka przepisu