Szarlotka z jabłek w kruchym cieście

  • 450 g mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 100 - 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek zagnieść kruche ciasto. Schować do lodówki.
Niech tam sobie spokojnie czeka na swoją kolej ;)

Zabieramy się za jabłka.





Połowę jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem na marmoladę.
Pozostałe jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do przesmażonej masy.
Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.

Rozkładamy na blachę papier do pieczenia.

Czas na nasze ciasto :)
Po ochłodzeniu podzielić na 2 części. Jedną część:

sposób I
Rozwałkować na prostokąt o grubości 5mm  i wyłożyć na blachę do pieczenia.

sposób II
Bezpośrednio na blasze rozprowadzić palcami.

sposób III
Zetrzeć na tarce o dużych otworach bezpośrednio na blachę.


Na tak przygotowany spód rozkładamy masę z jabłek.
Rozwałkować drugą połowę ciasta, pociąć w paseczki które układamy w kratkę, na jabłkach.
Piec ok 45 min. w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz :

  1. Cudo do kawusi ze spienionym mleczkiem!!!
    Na Twoim blogu to ja się tylko mogę rozmarzyć....:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!