Eleganckie połączenie






  • 400 g pierożków tortellini z włoską kiełbasą
  • 400 g cukinii
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 220 ml mleka
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz


Cukinie myjemy, osuszamy, odkrajamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masełko, dodajemy startą cukinie, smażymy przez 5 min na wysokiej temp.
Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy.
Żaroodporną formę smarujemy masłem, przekładamy cukienie.






Pierożki gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu ( powinny być lekko twarde).
Po ugotowaniu odcedzamy i układamy na cukini.






 Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy starty parmezan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowaną mieszanką, równomiernie polewamy pierożki.






Pieczemy 15 min (aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy ) w 200 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku.













11 komentarzy :

  1. Bardzo fajne połączenie. Przekonałam się, ze tortellini świetnie pasuje do zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite i extra wygląda! Nie ma to jak zapiekanka w przekroju ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatkowym walorem tej zapiekanki jest czas oraz łatwość wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny i niebanalny pomysl - zapisuje, przyda sie na chlodne zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygująco wygląda:) Bardzo fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, ale cudownie wygląda w przekroju!
    rewelacyjny pomysł na zapiekankę z tortelini. nawet bym na taki pomysł świetny nie wpadła xd


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow. W przekroju wygląda po prostu obłędnie ;-) Zazdroszczę, bo wszelakie zapiekanki po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wygląda i pewnie dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis ! Idealny by zaskoczyć gości. Na pewno kiedyś spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbowałam kolejny Twój przepis i bardzo byłam zadowolona z efektu. Jak zwykle super pomysł na smaczne danie.
    Moja wersja troszkę zmieniona. http://kaczodajnia.blogspot.com/2012/04/zapiekanka-z-tortelini-i-brokuami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę!:)Biegnę do Ciebie :D

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny! Zachęcam do zostawienia paru słów, każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny!

Akcja: Nie kradnij zdjęć!