- 2 filety z łososia około 180 g każdy
- sok 1/2 cytryny
- starta skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 limonki
- starta skórka z 1/2 limonki
- 2 duże ząbki czosnku - nie obierać, rozgnieść przy pomocy noża
- 2 szalotki - drobniutko posiekać
- 1/2 papryczki chili - drobniutko posiekać
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy
Do żaroodpornego naczynia wlać oliwę i rozprowadzić. Ułożyć filety w naczyniu, oprószyć solą i pieprzem. Startą skórkę z cytryny i limonki połączyć z chili, szalotką i imbirem. Rozprowadzić na filetach rybnych, polać sokiem z cytryny i limonki. Ząbki czosnku umieścić między filetami. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec 20 - 25 minut w 210°C ( termoobieg 190°C ) W czasie pieczenia polewać filety, sosem powstałym podczas pieczenia. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, polać filety miodem.
Delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna rybka ;)
Zdrowego, kolorowego życzę ;)
Viola
autorka przepisu
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Piękne zdjęcia, bardzo apetyczna panierka...:-)
OdpowiedzUsuńo tak, cudne kolorki, z latem mi się skojarzyło:)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne kolorowe wspaniałe!! :))
OdpowiedzUsuńBoskie smaki
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Zestawienie smaków boskie!!! Sylwia
OdpowiedzUsuńza samo zdjęcie dam się pokroić;>
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda a jeszcze lepiej musi smakować :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak jak wygląda - biorę!:)
OdpowiedzUsuńWow zakochałam się w tym łososiu:-), piękne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo aromatycznie!
wygląda bardzoo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowo podany ten łosoś.
OdpowiedzUsuńZostanę na dłużej ;)
Uwielbiam łososia. W takiej wersji musiał smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńAromatycznie, dietetycznie, kolorowo, smacznie i zdrowo :) Takie właśnie są dania Violi :)
OdpowiedzUsuńDanie z gatunku idealnych :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki...:)))))
OdpowiedzUsuń